Sörfőző kislexikon BLOG

MESTERKURZUS: A TISZTA SÖR - 4) Használjunk alacsonyabb fehérjetartalmú malátát

2020.09.21 15:36
Boros Attila

A maláta fehérje tartalma megdobja a sörben lévő köd mennyiségét. De ezt hogy lehet elkerülni, amikor a maláta a sörfőzés elhagyhatatlan alapanyaga?

A válasz egyszerű. A tisztább sört szeretnénk, választhatunk alacsonyabb fehérjetartalmú malátát.

A búza, zab, pelyhesített árpa és a sötét maláták sok fehérjét tartalmaznak. Világos sörnél használjunk kétsoros világos malátát és csak annyi magas fehérjetartalmú sötétebb malátát adjunk hozzá, ami a megfelelő habot és testet beállítja. A nagyobb malátagyártók a weboldalukon közzéteszik az adott maláta fehérjetartalmát lehet nézelődni. Továbbá egyes malátáknak van hántolt változatuk is, ami a tanin tartalmat fogja csökkenteni, lévén az főként a maláta héjában található. Persze a komlóból még mindig fog a sörbe kerülni tanin, de mint látjuk, nem a megszüntetésről van szó, hanem az optimalizálásról.

A következő cikkben megnézzük, hogy kell alacsony PH-n cefrézni.

 

A MESTERKURZUS CIKKEI: HOGYAN LEGYEN A SÖRÜNK TISZTA ÉS ÁTTETSZŐ?

1) Mitől opálos a sör?

2) Honnan származnak a ködöt okozó anyagok?

3) A tisztítás és fertőtlenítés haszna

4) Használjunk alacsonyabb fehérjetartalmú malátát

5) Az alacsonyabb PH-n cefrézés jelentősége

6) A szűrés és a "hot break" szerepe

7) Mi történik a sörben a forralás alatt?

8) A derítőszerek használata

9) A gyors hűtés és az örvénykádazás fontossága

10) A sör beoltása

11) A palackozás és a "cold crash"

Webáruház készítés