kislexikon

BREWBOX főzési útmutató képekben

2021.05.14 09:04
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Na, akkor mi is ez a Brewbox?

És hogy főzünk sört otthon, a konyhában?

Csatoltunk képeket!

=> Onnan jött az ötlet, hogy a konyhában, egyszerű eszközökkel szerettem volna sört főzni.

=> Aztán szereztem egy szuper, használható cefrézőzsákot

=> Kerestem egy hozzá méretezett vödröt (10L)

=> Kifúrtam, csapot és kotyogót szereltem rá

=> Aztán kikísérleteztem, hogyan lehetne 2 lábas segítségével egy vödörben cefrézőzsákos módszerrel főzni.

Kiderült, hogy egyszerű így főzni.

2kg malátából és úgy 30g komlóból egy rekesz sör lett.

A méret miatt pedig az egész 4,5 óra alatt kész volt.

A BREWBOX HASZNÁLATA, ÉS A FŐZÉS MENETE KÉPEKBEN

???? vizet melegítek a lábasokban (5-5L)

 

???? Ráöntöm a malátára =>

???? Alaposan elkeverem =>

???? cefrézés a vödörben, a hőtartás végett pokrócok alatt

???? kiemelem a cefrézőzsákot a cefrével

???? Amikor kikerül a zsák, alatta ott a szűrt sörlé. 

???? Ezt a sörlét kiöntöm az egyik 5 literes lábasba

???? visszateszem a cefrézőzsákot és tiszta vízzel átmosom a cefrét (máslás), majd az előzőekhez hasonlóan kiemelem a zsákot. Ha sima meleg csapvizet használok a másláshoz, akkor a zsák már nem forró, ezért óvatosan kinyomkodhatom belőle a lét.

???? Ezt a lét a másik lábasba öntöm (5L). Ha nincs a kétlábasomban 5-5 liter sörlé, akkor megismétlem a máslást, és pótlom a (hígabb) sörlével a lábasokban lévő sörlét.

???? Az egyik lábasban komlózok

???? Lehűtöm a sörleveket a forralás után. Felső erjesztésű sörök esetén (pl. Ale-ek) 20-22 fokra, lagerek esetén 12-14 fokra. 

???? lefejtem, levegőztetem, majd a beoltom a sörlét. A fejtésnél figyelek, hogy a seprő a lábas alján maradjon. A levegőztetés azt jelenti, hogy egy merítő edénnyel habosítom a sört (kimerek belőle, és visszacsurgatom, hogy habozzon, és így oxigénnel dúsítsam a sörlét.) A beoltás egyszerű: rászórom a szárazélesztőt a sör tetejére. Nem keverem, hanem csak lezárom az erjesztővödröt.

???? A kotyogóba vizet, vagy vodkát teszek. Ez óvja a fertőzéstől a sört erjedés alatt, és közben a gáz távozhat. Az edény napfénytől védett helyen legyen. Fél napon belül elindulhat a kotyogás, ami 24-48 órán belül teljesen lelassul. 

11 nap múlva palackoztam, 4 nappal később már nyílt is a sör!

Hát ennyi, neked is menni fog!

BREWBOX TÖBB KÜLÖNBÖZŐ ÍZBEN:

https://www.sorfozobolt.hu/spl/964451/BREWBOX

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.