Sörfőző kislexikon BLOG

A cukorfok (és alkoholfok) mérése

2019.02.12 16:03
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

A sör alkoholszintjét közvetlenül nem tudjuk mérni. A hiedelemmel ellentétben olyan eszköz nem létezik, amit bele kell helyezni a lébe, és megmutatja, milyen alkoholos az italunk. A hobbi sörfőzők két lépésben tudják kiszámolni az alkohlfokot és valójában nem is az alkoholt, hanem a fajsúlyt mérik. Nézzük meg ezt a két lépést röviden és egyszerűen!

A sörlénk a cefrézés, szűrés és máslás után meghatározott mennyiségű cukrot tartalmaz. Miután elkészül a sörlé, még a komlózás előtt meg kell mérnünk a sörben lévő cukor mennyiségét. Ehhez leggyakrabban a kétskálás balin fokolót használjuk.

A fokoló két skálája közül a fajsúly-skálára vagyunk kíváncsiak. Ez 1,000-1,100 között méri a fajsúlyt. A komlózás előtt a mérőhengerbe teszünk a sörléből és megvárjuk míg szobahőmérsékletű lesz. Belehelyezzük a fokolót a lébe, és leolvassuk a számot, amit a fajsúly-skála jelez. Gondosan lejegyezzük a számot és mellé írjuk: OG. Ez azt jelenti: Original Gravity vagyis eredeti fajsúly. több dolgunk itt most nincs.

A sör hetekkel később megerjed és palackozásra kész. Ekkor megint mérnünk kell. A méréskor újra szobahőmérsékletű sörre van szükségünk, amit a mérőhengerbe öntünk, majd beletesszük a fokolót. Más számot fog mutatni, ugyanis az élesztő a cukor egy részét alkohollá alakította. Ez a cukormennyiség hiányozni fog, és mi ebből tudjuk kiszámolni, mennyi cukor "vált" alkohollá. A mért fajsúlyt megint gondosan lejegyezzük és mellé írjuk: FG. Ez a Final Gravity, vagyis a végső fajsúly.

Alkoholfokot csak akkor tudunk számolni, ha mind a két szám megvan. Az alkoholfok kiszámítása a következő képlet:

(OG-FG)*131= alkoholtartalom%

 

Számokkal illusztráljuk az alkoholfok kiszámolását:

Tételezzük fel, hogy a sörlevünk OG-je: 1,056

A sörünk FG-je hetekkel később pedig: 1,008

Ebből kiszámíthatjuk, hogy a sörünk alkoholtartalma a következő:

(1,056-1,008)*131=6,288%

 

 

Webáruház készítés