kislexikon

Sörfőző kislexikon
2018.11.30 13:38
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Látogasson vissza a jövőben is, mert folyamatosan bővítjük kislexikonunkat, hogy könnyebbé tegyük az otthoni sörfőzést!

KEZDŐ KÉRDÉSEK

1) Hol kezdjem el ezt az egész sörfőzést: 6 lépés mindennek az elején.

2) A sörfőzéshez bonyolult eszköztár szükséges?

3) Kicsi a konyhám. Tudok így otthon sört főzni?

4) Az otthoni sörfőzés lenne a kézműves sörforradalom?

5) Sört főzni hosszadalmas megtanulni?

6) Mennyire drága hobbi a sörfőzés?

8) MILYEN ESZKÖZÖK KELLENEK A SÖRFŐZÉSHEZ?

9) Az Ír Moszat szerepe és használata

10) Idénysör: Főzzünk Bodzás IPÁ-t!

11) Nagyobb receptek főzése KOMPAKT-os, 21 literes főzőedényben

SÖRFŐZŐ LÉPÉSEK

1) A cefrézés

2) A cefrézés különböző módjai

3) A kicefrézés

4) A szűrés

5) Hogyan szűrjek?

6) A máslás

7) A hűtés

8) A beoltás

9) A cukorfok (alkoholfok) mérése

10) Mikor palackozzak?

11) A palackozás

12) Mennyi cukorral palackozzak, hogy jó legyen a bubi?

 

MESTERKURZUS: HOGYAN LEGYEN A SÖRÜNK TISZTA, ÁTTETSZŐ?

1) Mitől opálos a sör?

2) Honnan származnak a ködöt okozó anyagok?

3) A tisztítás és fertőtlenítés haszna

4) Használjunk alacsonyabb fehérjetartalmú malátát

5) Az alacsonyabb PH-n cefrézés jelentősége

6) A szűrés és a "hot break" szerepe

7) Mi történik a sörben a forralás alatt?

8) A derítőszerek használata

9) A gyors hűtés és az örvénykádazás fontossága

10) A sör beoltása

11) A palackozás és a "cold crash"

SÖRFŐZŐ ESZKÖZÖK

1) A koronazáró

Mi az a hideg törés vagy cold crash? Palackozás előtt 4-5 nappal fagypont körüli hőmérsékletre (1-4°C) hűtjük sörlét. Ennek hatására a fehérjék és az élesztő nehezebben szuszpendálódnak, vagyis leülnek az erjesztő aljára.

 

Bizonyos sörtípusok meghatározzák, hogy milyen élesztővel kell dolgoznunk, de azért van egy kis választási szabadságunk. Ha tiszta sört szeretnénk, akkor válasszunk magas flokkulációs értékkel bíró élesztőt. A flokkuláció az élesztő pelyhesedési képességét jelenti, vagyis azt, hogy az erjedés vége után milyen gyorsan ülepedik le, és mennyire tapad le. Célunk, hogy a szuszpendált élesztő optimális szintre kerüljön. Tehát ha palackozni fogunk, akkor annyi élesztő legyen benne, hogy a karbonizálást el tudja végezni, de dolga végeztével egy vékony rétegben tapadjon le az üveg aljára.

 

Próbáljuk meg a lehető leggyorsabban a beoltási hőmérsékletre hűteni a sörlevünket. Persze tudom, hogy az Ausztrálok kitalálták a NoChill módszert (röviden: a forralás végeztével egy lezárt edényben szabadon, a saját ütemében hagyják hűlni) és sokan használják is jó eredménnyel, de ha megvizsgáljuk a gyors lehűtés folyamatát láthatjuk, hogy komoly tisztulási folyamat kezdődik el ilyenkor. 

A derítőszerek tulajdonképpen a sörhöz hozzáadott vegyületek, amik elősegítik a tisztaságot csökkentő vegyületek kicsapódását és lekötését. Általában pozitív töltésű, nagy molekulájú anyagok, amelyek kötődnek a negatív töltésű szennyeződésekhez és kicsapják őket a sörből, ami végül leülepedik a fermentor alján. Főként három ködképző szennyezőanyagot tudunk megkötni velük: a szuszpendált élesztőt, a fehérjét és a polifenolokat. Ha ügyeltünk a fertőtlenítésre, akkor ez elég is lesz nekünk, ugyanis a fertőzés okozta mikrobiológiai szennyeződésekkel ezek a derítők nem tudnak mit kezdeni.

 

Meddig és mennyire forraljuk át a sörlét? A legtöbb helyen intenzív forralásról beszélnek, aminek legalább 60 percig kell tartania. De jobban utánanézve azt találjuk, hogy 30-60-90-120 perc között változnak a javaslatok. Ennek az az oka, hogy nem csak a tiszta sör érdekében forralunk. 

A forró törés (hot break) intenzív forralás közben elvileg 20 perc alatt elvégzi a dolgát, vagyis ha csak a tisztaság lenne a cél, fölösleges lenne ennél tovább zubogtatni. De persze nem csak a hot break miatt forralunk. 

 

A cefrézés végén a malátát kiemeljük, és a sörlevet többször átfolyatjuk rajta, míg ki nem tisztul rendesen, közben a malátát nem bolygatjuk. Hagyjuk, hogy magától szivárogjon át rajta a sörlé. (Maláta ágyon szűrés). De ha tiszta sört szeretnél, ne elégedj meg egyszeres szűréssel. Addig szűrd, meg úgy érzed, elég tiszta már. Az angol receptekben így fogalmazzák ezt meg: „Vorlauf until your runnings are clear”

 

Cefrézés szempontjából az optimális PH tartomány: 5.2-5.5. Ebben a tartományban lesz a legoptimálisabb a kihozatalunk, de a tartomány alján (PH 5.2) kevesebb fenol- és fehérjekivonás tapasztalható, így tisztább lesz a sörünk is.

 

A maláta fehérje tartalma megdobja a sörben lévő köd mennyiségét. De ezt hogy lehet elkerülni, amikor a maláta a sörfőzés elhagyhatatlan alapanyaga?

Ha valaki nézte a karanténos időszakban a Zips közösségi sörfőzős videóját, láthatta, hogy lúgos oldattal mosogattak, és perecetsavas oldattal fertőtlenítettek. Nem kell persze mindjárt perecetsavat használni otthon is, azonban fogadjuk el, hogy a házi módszerekbe könnyű belebukni. 

 

Mindenki látott már zavaros, opálos sört. Egyes sörök kifejezetten úgy néznek ki, mintha sűrű, rostos gyümölcslét tartanánk a kezünkben. Honnan származik a sörben a köd? Most ezt járjuk körül.

 

Napjainkban (az informatikai játszóterünkön) az interneten, lassan megkerülhetetlen a kisüzemi
sörforradalom után/közben a házi sörfőzés virágzása. Megfertőzött minket is. A gondolat csírája lassan
szárbaszökkent, gyökereivel behálózta elménket, és mi egy ősember állatias hevével másztunk ki
barlangunk elé a napfényre, belebámulva a messzeségbe (vagy legalábbis a kert végébe), öklünkkel a
mellkasunkra csapva suttogtuk vagy ordítottuk bele a szűkös környezetünkbe (a szomszédot azért még se
zavarjuk a sziesztában), hogy: „EMBER FŐZ SÖRT!” És a gondolatot tett követte. Persze ezt
megbeszéltük anyával is, mert noha a teremtés koronái természetesen mi vagyunk – legalábbis az európai
mondakörben – tagadhatatlan, hogy vannak bizonyos anatómiai előnyük amelyeket a sör csak rövid ideig
pótolhat.

 

2019.02.20 12:02
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Szeretnénk, ha webshopunkban a sörfőzők nem csak alapanyagokat és eszközöket, de rendes figyelmet és minőségi kiszolgálást kapnának. A szállítás egy kardinális kérdés, mert a csomagokat szeretnénk időben eljuttatni önökhöz. Leírjuk a tapasztalatainkat a csomagküldéssel kapcsolatban, hogy ezzel is segítsük önt a döntésében.

2019.07.05 06:36
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

 

Előfordul, hogy a választott receptcsomagunk nagyobb vízmennyiséget ír elő, mint a főzőedényünk mérete. A KOMPAKT esetében egy 21 literes főzőedénnyel rendelkezik, ami kis mérete ellenére alkalmas lehet az interneten fent lévő számtalan 5 Gallonos (19 literes) recept megfőzésére.

2019.05.14 11:06
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

 

A legegyszerűbb módja az elkészült sör szénsavasításának, hogy cukrot adunk palackozás előtt a sörhöz. A legegyszerűbb legyen így: "legegyszerűbb", ugyanis az eljárás egyszerű, de minden sörfőző bajlódik ezzel néha. Az egyik sör kifut, a másik nem habzik és élettelen. Szerintem még ha mindent jól is csinálunk, néha ott lesz a (rossz)szellem a palackban. Olyan ez mint a technika ördöge, csak itt a palack ördöge. 

2019.05.07 17:22
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Nagy divatja van az ízesített söröknek. Én nem vagyok oda értük, mert a sörben pont a sört szeretem. Ha meggyet szeretnék, akkor anna ott van a pite vagy a szörp. Mégis érdemes ezt is kipróbálni, de nem divatból, és nem is azért, hogy kipipáljuk a listánkon. Hanem inkább azért, mert van élet a meggyen, mézen és citruson túl is. Főleg most, mikor érik a bodza!

2019.05.03 12:39
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Az Ír moszat a legelterjedtebb derítő anyagok közé tartozik. Míg az Egyesült Államokban főként előállított adalékanyagokkal, addig Európában a természetes ír moszattal derítik legtöbben a sörüket. A derítés azt jelenti, hogy a sört opálossá (hazy) tevő fehérjéket kicsapatjuk. Az ír moszat magához vonza ezeket, és ettől a sörünk tisztább, áttetszőbb lesz.

2019.04.05 12:55
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

A sörfőzés leghétköznapibb módja, ha edényben, tűzhelyen főzzük meg a sört. Az elektromos készülékek, mini sörfőző berendezések és otthoni sörfőzde rendszerek bizonyos fokig automatizálják a folyamatokat, és digitális eszközöket vezetnek be a sörfőzésbe. Ennek ellenére sokan használnak inkább egyszerűbb eszközöket, és maradnak a tűz vagy indukciós főzőlap feletti főzésnél. Lássuk, mik a legszükségesebb eszközök egy jó pofa sör megfőzéséhez? 

2019.03.04 11:45
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Mire való, és hogyan használjuk a koronazárót?

A palackozás (videó)
2019.03.04 11:42

A PALACKOZÁS..

- AMIKOR BEFEJEZED AZ ERJESZTÉST

- BUBIT TESZEL A SÖRBE

- ÉS NAPOKON BELÜL A POHARADBA TÖLTHETED A SÖRÖDET!

2019.03.04 10:32
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

A palackozás a sörfőzésünk utolsó lépése. Végre a finisbe érkeztünk! Innentől vághatjuk a centit, mert hamarosan ihatunk a munkánk gyümölcséből. Vegyük sorra, hogy mi az, amire ilyenkor figyelni kell.

2019.02.12 16:03
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

A sör alkoholszintjét közvetlenül nem tudjuk mérni, csak igen borsos árú eszközökkel. Ha elkerülnénk a nagy beruházást, használjunk fokolót. A hobbi sörfőzők két lépésben tudják kiszámolni az alkoholfokot és valójában nem is az alkoholt, hanem a fajsúlyt vagy a Balint mérik. Mi a fajsúly skála mellett tettük le a voksunk. Nézzük meg a mérés két lépését röviden és egyszerűen!

2019.02.06 08:53
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

A főzés utolsó fázisa a beoltás, vagyis amikor a sörlét az erjesztéshez előkészítjük. A beoltás különböző hőmérsékleten történik, attól függően, hogy felső- vagy alsóerjesztésű elészetőnk van. Ideális esetben az előbbihez 25 fok körülire, míg a másodikhoz 12 fokra kell lehűtenünk a lét.

2018.11.30 13:08
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

 

Az egyik legfurcsább szó a sörfőzésben (az alkoholmentes citromos sör kifejezés mellett) a máslás. A jelentése viszont annál egyszerűbb. A tisztítás/fertőtlenítés, cefrézés és szűrés után a 4. lépés a sörfőzésben a máslás. 

2018.11.27 15:03
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

 

Vannak olcsó, drága és nagyon drága hobbik. A hobbi szerintem van annyira fontos dolog az életünkben, hogy nem az ár lesz az elsődleges tényező, ami alapján választunk. Pusztán érdekességből nézzük mégis meg, milyen költséggel járhat a sörfőzés.

2018.11.23 14:53
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

"Hogyan tudunk hűteni, ha nem rendelkezünk megfelelő eszközzel? Muszáj rögtön hűtőspirált vennünk?" Ehhez hasonló kérdéseket szoktak nekem felrakni a hűtéssel kapcsolatban. Először is, mi a hűtés szerepe? És mit válaszoljunk a kérdésre?

2018.11.12 09:04
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

 

Többféle eltejredt módszer létezik a szűrésre. A hagyományos, kétkezi sörfőzésnél (amikor nem használunk autómata vagy fél automata berendezéseket) minden sörfőző kitapasztalja, milyen módon tudja a szűrést a legkönnyebben és leghatékonyabban megoldani. Személy szerint a kétlépcsős szűrés híve vagyok. Ezt a vegyészmérnök barátom fejlesztette ki, felhasználva a munkahelyi ismereteit. Persze semmi újat nem találtunk ki, hiszen az évtizedek óta létező otthoni sörfőzés során már mindent kipróbáltak a hobbi sörfőzők. 

2018.11.12 08:28
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

 

A szűrés fontos része a sörfőzés folyamatának. Hosszaldalmas és vesződséges feladat tud lenni megfelelő eszközök híján. Mi ezzel sokat bajlódtunk, míg ki nem találtunk egy jó módszert és használható eszközt, amivel egyszerűen megoldható a sörlé tisztítása.

 

 

2018.11.09 13:15
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Amikor a cefrézéskor aktivált enzimek elvégezték azt a munkát, amit elvártunk tőlük, akkor ideje leállítani őket.

2018.11.09 11:01
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

A cefrézés során a cukorra hajt az otthoni sörfőző: minden alkoholos ital, így a sör alapja is a megfelelő mennyiségű cukor, amiből az élesztő alkoholt tud készíteni. Azonban nem csak átalakítható cukrok vannak a sörben: a sör ízvilágát, testességét meghatározzák azok a cukrok, amiket az élesztő érintetlenül hagy az erjedéskor: ez adja a sör édeskés, aromás gabona ízét. A cefrézéskor tehát mindkét féle cukrot szeretnénk kivonni a malátából. Erre többéle mód létezik, nézzük meg ezeket.

2018.11.09 10:30
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

A sörfőzés cefrézéssel indul. Ekkor kerülnek bele a cukrok a malátából a lébe és a sörfőzők ekkor alalkíthatnak sokat a sörük ízvilágán és alkoholtartalmán. A cefrézés egy nagy játék, ahol kéz-a-kézben jár a kreativitás és a mérnöki munka. 

2018.11.06 12:31
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

12 év házasság után egyszer csak azon kaptam magam, hogy az életem két dolog közé szorult: a család és a munka. Férfiként alapvetően nem szántam túl sok időt magamra. Ettől egy idő után frusztrált lettem, ami sem a munkámra, sem a családra nem volt jó hatással.

Aztán egy barátom ötletén felbuzdúlva elkezdtem otthon sört főzni, és akkor sok minden megváltozott.

2018.11.03 21:55
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Minden alkoholos ital készítése helyigényes, bonyolult eszközparkot kíván és nehéz lépésekből áll - legalább is ez van a fejünkben. A sörrel kapcslatban viszont azt szokták mondani: "Ha vizet tudsz forralni, akkor sört is tudsz főzni."

2018.11.03 21:19
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Egyre nagyobb a tábora a kézműves sörök kedvelőinek. Pár éve már kézműves sörforradalomról beszélünk. Nyár elején nyílt például a KEG Sörművház, ahol a nyitás utáni napon rácsodálkoztam a 32 csapra vert sörfajtára.

Sokan évekig a FŐZDE FESZT-re jártunk, meg a várba, és más sörfesztiválokra, ahol mindig találtunk egy standot egy újabb kisüzemi sörfőzdével. Be is vésődött a fejünkbe: 

1) Pálinkát a nagyapám tud készíteni

2) Bort a Gere, a Bock meg a Sauska

3) Sört pedig a nagy gyárak és az új, kisüzemi kézműves sörfőzdék. 

Ezt szépen leosztottuk magunkban, és nem is gondolunk arra, hogy igazából a kézműves sörforradalom az otthoni sörfőzőknél kezdődik! 

A leggyakoribb kérdés, hogy mekkora konyha kell a sörfőzéshez? Hiszen minden alkoholos ital elkészítése helyigényes, a magyarországi konyhák jó része pedig pici.

2018.11.03 20:40
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Mindenki látott már pálinkafőző berendezést az áruházban. Amikor a sörfőzésről van szó, erre asszociálunk, pedig nem kéne!

2018.11.03 19:15
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Elsőre bonyolultnak tűnő hobbi a sörfőzés, de csak az ismeretlentől félünk. Józan paraszti ésszel a következőkbe gondoljunk bele: A sörfőzést MINDENKI KEZDŐKÉNT KEZDTE, a sörfőzők NEM MIND HIPSZTEREK, a sörfőzéshez NEM KELL SZAKÁLL, és sokan AZ INTERNETRŐL TANULTÁK MEG a lépéseket.

Íme néhány meglepően egyszerű lépés, ahogyan érdemes ennek az egésznek nekivágni. Utólag magától értetődőnek fog tűnni az egész. A lényeg: varázstalanítsd a sörfőzést, és már nem is lesz ijesztő.

Webáruház készítés