kislexikon

Az Ír Moszat szerepe és használata

2019.05.03 12:39
A Hobbi Sörfőző csapata
A Hobbi Sörfőző csapata

Az Ír moszat a legelterjedtebb derítő anyagok közé tartozik. Míg az Egyesült Államokban főként előállított adalékanyagokkal, addig Európában a természetes ír moszattal derítik legtöbben a sörüket. A derítés azt jelenti, hogy a sört opálossá (hazy) tevő fehérjéket kicsapatjuk. Az ír moszat magához vonza ezeket, és ettől a sörünk tisztább, áttetszőbb lesz.

Amikor egyre inkább elsajátítottuk a sörfőzés technikáját, több figyelmet tudunk szentelni a sör állagára. Ilyenkor kezdődik a finomhangolás. Nem csak finom, de szép sört is szeretnénk: tartós, nagy habbal, csillogó, áttetsző színekkel, tökéletes bubival. Az ír moszat ilyenkor jön a képbe.

Az ír (vagy vörös) moszat egy nem kellemes szagú, de a sörre ártalmatlan, annak ízére nem ható szárított növény. Színe barnás-szürke és kicsit össze is van törve. Nagyon kevés kell a sörbe, és a legtöbb sörfőző boltban beszerezhető.

Arra számítsunk, hogy ez a szárított növény takonyállagú. zselés anyaggá válik folyadék hatására. Célszerű komlózsákban a lébe tenni, mert kissé nehéz megszabadulni tőle.

Általában 4-5 grammot használjunk egy 20 literes főzéshez, kisebb mennyiséghez értelemszerűen kevesebbet. A komlózsákba helyezett moszatot dobjuk a komló forralás alatt a lébe. Egyesek szerint 10, mások szerint 15 percre. A sörben lévő változást ne a főzés alatt várjuk. Hatása az erjedés után, a palackozáskor válik láthatóvá. Hűtés után távolítsuk el a komlózsákot, és alaposan tisztítuk ki.

Mindig kell Ír Moszat?

Nem. Ezt egyrészt te döntöd el. A sör opálos, szüretlen színe nem mindenkit zavar. Finom söröket lehet készíteni a moszat nélkül is. Emellett a fehérje bontás illetve a sör tisztasága más módszerekkel is támogatható (a cefrézésnél, és az átfejtéseknél). 

Másrészt vannak sörök, amiknek jól állhat az opálos szín. Gondoljunk csak egy búzasörre.

Végül pedig van olyan sörfajta, ahol kifejezetten kerülni kell a moszatot: a New England India Pale Ale. De az egy másik történet.  

 



Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.