Speciális pilzeni víz (5L)

ÚJ
Speciális pilzeni víz (5L)

Reaktortartályokban felépített pilzeni típusú sörvíz

 

Miért fontos a víz a sörfőzésben?

 

Legtöbben tudjuk, hogy sörfőzéshez felhasznált víz nagyban befolyásolja a végén kapot sörünk ízét. Az egyes európai sörkultúrák jellegzetes sörfajtái többek között a helyben elérhető víz minőségének hatására alakultak ki. Az többen tudjuk, hogy a helyi élesztő kultúra mennyire fontos. Azt azonban kevesebben, hogy még ezekre a speciális élesztőkre is milyen nagy hatással van a felhasznált víz. Bizonyos vízparaméterek az élesztőt például arra serkentik, hogy nagyobb alkohol tartalmú italt hozzon létre, vagy épp jellegzetes fermentum termékek megjelenését is katalizálhatja. Így jön létre a területnek megfelelő különleges sör.

Sörkészítés során szerves növényi részeket tárunk föl, más szóval kivonatonunk. A kivonatolás minősége a kémiában három dologtól függ:

 

  1. az anyag minőségétől amit felhasználunk,
  2. a nyomástól,
  3. és a hőmérséklettől.

 

A sörfőzés során a nyomás nem játszik szerepet, azonban a másik kettő nagyon fontos paraméter. Ezekből az elsőbe,  az anyagi minőségbe tartozik, hogy milyen vizet használunk, és hogy a vízben milyen oldott anyagok vannak. Vagyis a cefrézésünket nem csak a hőmérséklettel és a malátánkkal, hanem a vízben oldott anyagok milyensége és minősége által is szabályozni tudjuk. A víz sótartalma, PH értéke, keménysége,  és más paraméterek egységesen határozzák meg készülő alaplé minőségét.

 

Annak érdekében, hogy a vízünk is megfelelő legyen, az interneten található sörvíz kalkulátorok segítségére szoktunk támaszkodni. Ezek a kalkulátorok azonban nem nagyon számolnak azzal, hogy egy sörfajtához tartozó jellegzetes víz felépítése nem csak arról szól, hogy a különböző ásványi sokat egymás után a vízünkbe szórunk. A víz oldó-képessége több paramétertől is függ, ugyanis változik attól, hogy már mi van benne. Vagyis a kalkulátorok sokszor nem számolnak azzal, hogy az az anyag, amit beleszórunk a vízbe, tényleg fel is tud-e oldódni. Itt válik egy olyan víz, mint például a pilzeni víz összerakása bonyolulttá és nehézzé. A megfelelő víz kialakítása valójában egy komplex, mindenre kiterjedő, egymásra ható folyamatok összessége, amit ehhez való eszközökkel lehet csak jó eredménnyel megcsinálni.

 

Mitől különleges a Pilzeni Víz?

Pilzeni víz az egyik legtisztább víz a világon. A tisztaság azt jelenti, hogy nagyon kicsi az oldott sók mennyisége a vízben. Ebből a szempontból a pilzeni víz az ioncserélt vizeknél is tisztább. Ezenfelül a pilzeni víz oldott só összetétele, PH-ja és keménysége is nagyon jellegzetes.

 

Hogy készül a Pilzeni Víz?

10 éve foglalkozunk víz felépítéssel. Kávéhoz kezdtünk el vizeket gyártani, és az ott szerzett tapasztalatokból indultunk el a sörvíz készítésének irányába. Vannak saját reaktortartályaink, amiben olyan körülményeket tudunk teremteni, amiket otthon nem lehet megcsinálni. A víz felépítését azzal kezdjük, hogy leépítjük a vizet. Ezután az egymásra ható kémiai reakciók fényében lépésről-lépésre építjük fel újra. Ilyenkor figyelembe kell venni azt is, hogy a víz a felépítés során folyamatosan változik, így minden egyes újabb hozzáadott anyag újbóli kalkulációt igényel.

A pilzeni víz elkészítése, abból a szempontból volt könnyű, hogy világos paramtérekenek kell megfelelni. A cseh pilzeni régió egy jól körülhatárolt terület, ezáltal a vize is jó ismert. Erre a vízre a csehek nagyon büszkék, és jó okkal hangsúlyozzák, hogy egy jó pilzeni megfőzéséhez nem elég a legtökéletesebb pilzeni élesztőt, malátát és komlót beszerezni, ugyanis ha a vizünk nem pilzeni víz, akkor nem tudunk igazi pilzeni sört főzni.

 

Mi szerettük volna a pilzeni vizet teljes valójában elhozni Magyarországra, hogy aki ezzel főz, az ugyanazt a hatást és ízvilágot érhesse el, mintha egyenesen az ottani vízforrásokból hozott volna vizet a sörfőzéshez.

 

 

2 699 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Adatok
Vélemények
Adatok
Cikkszám
ad_13
Státusz
ÚJ    
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés