Sörfőző kislexikon BLOG
Látogasson vissza a jövőben is, mert folyamatosan bővítjük kislexikonunkat, hogy könnyebbé tegyük az otthoni sörfőzést!
KEZDŐ KÉRDÉSEK
1) Hol kezdjem el ezt az egész sörfőzést: 6 lépés mindennek az elején.
2) A sörfőzéshez bonyolult eszköztár szükséges?
3) Kicsi a konyhám. Tudok így otthon sört főzni?
4) Az otthoni sörfőzés lenne a kézműves sörforradalom?
5) Sört főzni hosszadalmas megtanulni?
6) Mennyire drága hobbi a sörfőzés?
8) MILYEN ESZKÖZÖK KELLENEK A SÖRFŐZÉSHEZ?
9) Az Ír Moszat szerepe és használata
10) Idénysör: Főzzünk Bodzás IPÁ-t!
11) Nagyobb receptek főzése KOMPAKT-os, 21 literes főzőedényben
SÖRFŐZŐ LÉPÉSEK
2) A cefrézés különböző módjai
9) A cukorfok (alkoholfok) mérése
12) Mennyi cukorral palackozzak, hogy jó legyen a bubi?
SÖRFŐZŐ ESZKÖZÖK
Szeretnénk, ha webshopunkban a sörfőzők nem csak alapanyagokat és eszközöket, de rendes figyelmet és minőségi kiszolgálást kapnának. A szállítás egy kardinális kérdés, mert a csomagokat szeretnénk időben eljuttatni önökhöz. Leírjuk a tapasztalatainkat a csomagküldéssel kapcsolatban, hogy ezzel is segítsük önt a döntésében.
Előfordul, hogy a választott receptcsomagunk nagyobb vízmennyiséget ír elő, mint a főzőedényünk mérete. A KOMPAKT esetében egy 21 literes főzőedénnyel rendelkezik, ami kis mérete ellenére alkalmas lehet az interneten fent lévő számtalan 5 Gallonos (19 literes) recept megfőzésére.
A legegyszerűbb módja az elkészült sör szénsavasításának, hogy cukrot adunk palackozás előtt a sörhöz. A legegyszerűbb legyen így: "legegyszerűbb", ugyanis az eljárás egyszerű, de minden sörfőző bajlódik ezzel néha. Az egyik sör kifut, a másik nem habzik és élettelen. Szerintem még ha mindent jól is csinálunk, néha ott lesz a (rossz)szellem a palackban. Olyan ez mint a technika ördöge, csak itt a palack ördöge.
Nagy divatja van az ízesített söröknek. Én nem vagyok oda értük, mert a sörben pont a sört szeretem. Ha meggyet szeretnék, akkor anna ott van a pite vagy a szörp. Mégis érdemes ezt is kipróbálni, de nem divatból, és nem is azért, hogy kipipáljuk a listánkon. Hanem inkább azért, mert van élet a meggyen, mézen és citruson túl is. Főleg most, mikor érik a bodza!
Az Ír moszat a legelterjedtebb derítő anyagok közé tartozik. Míg az Egyesült Államokban főként előállított adalékanyagokkal, addig Európában a természetes ír moszattal derítik legtöbben a sörüket. A derítés azt jelenti, hogy a sört opálossá (hazy) tevő fehérjéket kicsapatjuk. Az ír moszat magához vonza ezeket, és ettől a sörünk tisztább, áttetszőbb lesz.
A sörfőzés leghétköznapibb módja, ha edényben, tűzhelyen főzzük meg a sört. Az elektromos készülékek, mini sörfőző berendezések és otthoni sörfőzde rendszerek bizonyos fokig automatizálják a folyamatokat, és digitális eszközöket vezetnek be a sörfőzésbe. Ennek ellenére sokan használnak inkább egyszerűbb eszközöket, és maradnak a tűz vagy indukciós főzőlap feletti főzésnél. Lássuk, mik a legszükségesebb eszközök egy jó pofa sör megfőzéséhez?
A PALACKOZÁS..
- AMIKOR BEFEJEZED AZ ERJESZTÉST
- BUBIT TESZEL A SÖRBE
- ÉS NAPOKON BELÜL A POHARADBA TÖLTHETED A SÖRÖDET!
A palackozás a sörfőzésünk utolsó lépése. Végre a finisbe érkeztünk! Innentől vághatjuk a centit, mert hamarosan ihatunk a munkánk gyümölcséből. Vegyük sorra, hogy mi az, amire ilyenkor figyelni kell.
A sör alkoholszintjét közvetlenül nem tudjuk mérni. A hiedelemmel ellentétben olyan eszköz nem létezik, amit bele kell helyezni a lébe, és megmutatja, milyen alkoholos az italunk. A hobbi sörfőzők két lépésben tudják kiszámolni az alkohlfokot és valójában nem is az alkoholt, hanem a fajsúlyt mérik. Nézzük meg ezt a két lépést röviden és egyszerűen!
A főzés utolsó fázisa a beoltás, vagyis amikor a sörlét az erjesztéshez előkészítjük. A beoltás különböző hőmérsékleten történik, attól függően, hogy felső- vagy alsóerjesztésű elészetőnk van. Ideális esetben az előbbihez 25 fok körülire, míg a másodikhoz 12 fokra kell lehűtenünk a lét.
Az egyik legfurcsább szó a sörfőzésben (az alkoholmentes citromos sör kifejezés mellett) a máslás. A jelentése viszont annál egyszerűbb. A tisztítás/fertőtlenítés, cefrézés és szűrés után a 4. lépés a sörfőzésben a máslás.
Vannak olcsó, drága és nagyon drága hobbik. A hobbi szerintem van annyira fontos dolog az életünkben, hogy nem az ár lesz az elsődleges tényező, ami alapján választunk. Pusztán érdekességből nézzük mégis meg, milyen költséggel járhat a sörfőzés.
"Hogyan tudunk hűteni, ha nem rendelkezünk megfelelő eszközzel? Muszáj rögtön hűtőspirált vennünk?" Ehhez hasonló kérdéseket szoktak nekem felrakni a hűtéssel kapcsolatban. Először is, mi a hűtés szerepe? És mit válaszoljunk a kérdésre?
Többféle eltejredt módszer létezik a szűrésre. A hagyományos, kétkezi sörfőzésnél (amikor nem használunk autómata vagy fél automata berendezéseket) minden sörfőző kitapasztalja, milyen módon tudja a szűrést a legkönnyebben és leghatékonyabban megoldani. Személy szerint a kétlépcsős szűrés híve vagyok. Ezt a vegyészmérnök barátom fejlesztette ki, felhasználva a munkahelyi ismereteit. Persze semmi újat nem találtunk ki, hiszen az évtizedek óta létező otthoni sörfőzés során már mindent kipróbáltak a hobbi sörfőzők.
A szűrés fontos része a sörfőzés folyamatának. Hosszaldalmas és vesződséges feladat tud lenni megfelelő eszközök híján. Mi ezzel sokat bajlódtunk, míg ki nem találtunk egy jó módszert és használható eszközt, amivel egyszerűen megoldható a sörlé tisztítása.
Amikor a cefrézéskor aktivált enzimek elvégezték azt a munkát, amit elvártunk tőlük, akkor ideje leállítani őket.
A cefrézés során a cukorra hajt az otthoni sörfőző: minden alkoholos ital, így a sör alapja is a megfelelő mennyiségű cukor, amiből az élesztő alkoholt tud készíteni. Azonban nem csak átalakítható cukrok vannak a sörben: a sör ízvilágát, testességét meghatározzák azok a cukrok, amiket az élesztő érintetlenül hagy az erjedéskor: ez adja a sör édeskés, aromás gabona ízét. A cefrézéskor tehát mindkét féle cukrot szeretnénk kivonni a malátából. Erre többéle mód létezik, nézzük meg ezeket.
A sörfőzés cefrézéssel indul. Ekkor kerülnek bele a cukrok a malátából a lébe és a sörfőzők ekkor alalkíthatnak sokat a sörük ízvilágán és alkoholtartalmán. A cefrézés egy nagy játék, ahol kéz-a-kézben jár a kreativitás és a mérnöki munka.
12 év házasság után egyszer csak azon kaptam magam, hogy az életem két dolog közé szorult: a család és a munka. Férfiként alapvetően nem szántam túl sok időt magamra. Ettől egy idő után frusztrált lettem, ami sem a munkámra, sem a családra nem volt jó hatással.
Aztán egy barátom ötletén felbuzdúlva elkezdtem otthon sört főzni, és akkor sok minden megváltozott.
Minden alkoholos ital készítése helyigényes, bonyolult eszközparkot kíván és nehéz lépésekből áll - legalább is ez van a fejünkben. A sörrel kapcslatban viszont azt szokták mondani: "Ha vizet tudsz forralni, akkor sört is tudsz főzni."
Egyre nagyobb a tábora a kézműves sörök kedvelőinek. Pár éve már kézműves sörforradalomról beszélünk. Nyár elején nyílt például a KEG Sörművház, ahol a nyitás utáni napon rácsodálkoztam a 32 csapra vert sörfajtára.
Sokan évekig a FŐZDE FESZT-re jártunk, meg a várba, és más sörfesztiválokra, ahol mindig találtunk egy standot egy újabb kisüzemi sörfőzdével. Be is vésődött a fejünkbe:
1) Pálinkát a nagyapám tud készíteni
2) Bort a Gere, a Bock meg a Sauska
3) Sört pedig a nagy gyárak és az új, kisüzemi kézműves sörfőzdék.
Ezt szépen leosztottuk magunkban, és nem is gondolunk arra, hogy igazából a kézműves sörforradalom az otthoni sörfőzőknél kezdődik!
A leggyakoribb kérdés, hogy mekkora konyha kell a sörfőzéshez? Hiszen minden alkoholos ital elkészítése helyigényes, a magyarországi konyhák jó része pedig pici.
Mindenki látott már pálinkafőző berendezést az áruházban. Amikor a sörfőzésről van szó, erre asszociálunk, pedig nem kéne!
Elsőre bonyolultnak tűnő hobbi a sörfőzés, de csak az ismeretlentől félünk. Józan paraszti ésszel a következőkbe gondoljunk bele: A sörfőzést MINDENKI KEZDŐKÉNT KEZDTE, a sörfőzők NEM MIND HIPSZTEREK, a sörfőzéshez NEM KELL SZAKÁLL, és sokan AZ INTERNETRŐL TANULTÁK MEG a lépéseket.
Íme néhány meglepően egyszerű lépés, ahogyan érdemes ennek az egésznek nekivágni. Utólag magától értetődőnek fog tűnni az egész. A lényeg: varázstalanítsd a sörfőzést, és már nem is lesz ijesztő.