Jód jódpróbához

Jód jódpróbához
Jód jódpróbához
Jód jódpróbához
Jód jódpróbához

Jód segítségével könnyen ellenőrizhetjük, hogy a cefre cukrosítása megtörtént-e. 

2 480 Ft
Nincs raktáron
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Vélemények
Részletek

A jódot sörfőzős körökben arra használjuk, hogy ellenőrizzük vele a cefre cukrosodásának folyamatát. 

 

Módszer:

    1. Alaposan keverjük meg a cefrét
    2. Egy fehér, lapos tányérra cseppentsünk a cefréből 3-4 csepp levet
    3. Cseppentsünk a sörlére 1 csepp jódot. 

 

A jód alapesetben barnás. Viszont ha nagyon hosszú szénláncú szénhidrátokkal (keményítőkkel) találkozik, akkor színe azonnal kékesre vált.

 

Ha megtartja barnás színét a sörlével való találkozáskor, akkor nincs már jelen keményítő a cefrében, vagyis a cefrézést sikeresen elvégeztük. Akár ki is is cefrézhetünk és megkezdhetjük a máslást. De akár tovább is cefrézhetünk és néhány %-al még akár tudjuk növelni a kihozatalunkat. 



De ha a barnás szín azonnal kékesre vált az azt jelenti, hogy még van keményítő az oldatban. Minél világosabb a kék szín, annál több a keményítő és vice versa. Ha a cefrézés első 5 percében elvégezzük a kísérletet, akkor egy szeder sötét, majdnem feketének tűnő, mély kék színt fogunk látni. Innen tudjuk, hogy a kísérletet jól végeztük el. 



Kezdőknek, haladóknak egyaránt ajánlott, segítségével kiküszöbölhetjük a félkész cefrézés lehetőségét, ami a kívántnál magasabb, 'megakadt' végerjedéshez vezethet. 

 

Űrtartalom: 30ml

Élettartam: Egy életre elég

 

Az alábbi videó bemutatja a módszert és hogy milyen vizuális visszajelzést kapunk:

 

Adatok
Cikkszám
501810-H
Vélemények
Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.